Pantons förlorade stol


Ikeastolen Vilbert av Verner Panton

På Liljevalchs pågår just nu en utställning om Ikeas historia. Utställningen är en resa i nostalgi där Ikea stått för notan och reklambyrån King stått för utförandet. Det är oväntat att konsthallen Liljevalchs ger ett multinationellt företag som Ikea så här pass stort utrymme. För Ikea borde det vara jackpot att få figurera i kultur- och konstsammanhang och tvätta bort sitt rykte som möbel-Mecka för enbart svennar.

Personligen tycker jag inte att man behöver grubbla så mycket över företagspolitiken bakom utställningen. De flesta vuxna svenskar har en relation till Ikea och det är klart intressant att se Ikeamöbler från olika decennier samlade under ett och samma tak. Utställningen visar också att Ikea hängt med stiltrenderna duktigt genom åren. Man har hunnit med att skapa en rad egna möbelklassiker sedan den första butiken öppnades i Älmhult 1958.

En möbel som bilvit en klassiker på ett sätt som Ikea kanske inte hade räknat med är stolen Vilbert. Bakom Vilbert döljer sig nämligen ingen mindre än den världsberömde formgivaren Verner Panton.

Verner Panton lär ha skapat Vilbert på uppmaning av Gillis Lundgren, Ikeas förste designchef, som råkade bo granne med Panton i Schweiz på 90-talet. Vilbert lanserades i 1995 års katalog för 675 kronor men sålde uselt och togs bort ur sortimentet till 1996 års katalog. Stolen kan väl ses som en hybrid av Rietvelds klassiska Zig Zag, från 1934 och någon stol från Italienska Memphis Design i början av 80-talet. Pantons eget bidrag är definitivt färgerna snarare än formen. Men varför sålde då inte Vilbert kan man undra. Konstruktionen är väl Ikeaiansk så det förslår.

Svaret är att man glömde en liten detalj. Detaljen var att skriva ut Verner Pantons namn i katalogen. Dessutom började säkret Pantons 70-talsfärger vid tidpunkten för lanseringen att kännas aningen daterade. Vilbert må vara stilren, men är kanske inte heller stolen man sjunker ner i framför vinterbrasan på landet.

Idag har emellertid Vilbert fått kultstatus med ett samlarvärde och Ikea lärt sig att formgivare faktiskt kan sälja på sitt namn. (Den första PS-kollektionen kom ut samma år som Vilbert togs ur produktion.)

Kommentarer
Postat av: Petnoga

Va bra att du med den här posten påminde mig om att jag ska gå dit.Tom jag har en ny blogg och jag ska börja på Berghs i höst!

2009-07-07 @ 23:24:29
URL: http://petnoga.blogspot.com
Postat av: Tom

Vad kul, grattis! Ska kolla din nya blogg.

2009-07-08 @ 10:01:07
Postat av: Ester

Intressant!

2009-07-12 @ 15:04:14
Postat av: Blingbling

Snygg. Men den gav säkert träsmak =)

2009-07-13 @ 13:53:58
URL: http://blingbling.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0