Värme i kylan

Det kan se mörkt ut men förr eller senare kommer alltid vändningen. Frozen river är en äkta American independents och den bästa filmen jag sett hittills på festivalen.



Frozen river
Av: Courtney Hunt
Med: Melissa Leo, Misty Upham, Charlie McDermott, Mark Boone Junior m. fl.
Betyg: 4

Handlingen utspelar sig vid St. Lawrencefloden, en flod i Nordamerika nära den kanadensiska gräsen som binder samman Neil Youngs Ontario med staten New York. Med amerikanska mått mätt kan det vara kallt där på vintern.

En kvinna (Ray) vars man stuckit från familjen dagarna före jul kämpar med att klara livhanken för sig och sina två pojkar utan några pengar. När nöden blir för svår ser hon en möjlighet till snabba cash genom människosmuggling över St. Lawrencefloden.

Ray dras in i smugglinghärvan via en indiansk kvinna och stämningen mellan dem är till en början kylig och hotfull. Men under (smuggel)resornas gång uppstår en sympati för varandras öden och när garden släpps blir kvinnorna vänner. Smuggling i bil över osäker is med polisen (State troopers) hack i hälarna är emellertid ingen riskfri verksamhet. Det kan egentligen bara sluta på ett sätt.

I Face2Face efter filmen berättade regissören Courtney Hunt att det tagit 24 dagar att spela in Frozen river. Det är imponerande. Imponerar gör också skådespelarna. Framför allt Melissa Leo som Ray och Charlie McDermott i rollen som den äldste sonen T.J.

Jag älskar Rays krassa och osentimentala förhållningssätt till den bistra verklighet hon ställs inför då mannen sjappat. Och den lilla inblick man får i Mohawks-indianernas territorium ger dramat ytterligare en dimension.

Frozen river
är en allvarlig men varm och spännande film som jag hoppas kommer upp på biograferna i vår.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0