Ersta gillar Ian

image122

Det hör inte till vardagen att vi är överens om vad som är bra eller dålig musik här på kontoret. Protester och hetska diskussioner, som alltid urartar och slutar med att alla sitter och tjurar med egna lurar är det normala när någon försöker underhålla med sin iTuneslista.

Men idag var vi helt oväntat överens. Ian Hunter Är bra musik. Varför pratar ingen om Mott the Hopples gamle sångare idag?

För er som inte har koll på honom kan man väl beskriva musiken som en soppa mixad av The Clash, Velvet, Iggy, Stones, Ramones och Generation X. Vi snackar bra skit.

080808-festen

Det flaggas i dagens morgontidningar för att den 8 augusti 2008 blir en stor festdag i stan. Hela Stureplan kommer vara avspärrat och en hemligt internationell artist kommer att uppträda. På Svampen kanske? Står inget om det. Det låter ju festligt.

Dock är jag lite orolig för att man kommer misslyckas kopiöst med valet av artist eller band. Snacket går säkert: "Det måste vara något folkligt, som alla gillar. Eros Ramazzotti brukar ju gå hem... eller Europe, har ju gjort det förr... och hur är det nu med Electric Banana Band, turnerar dom i sommar?"

Kan tänka mig många skräckupplevelser i trängseln tillsammans med Svenne banan den här unika kalenderdagen som aldrig kommer igen.

Om jag ingått i festkommitén skulle jag nog ha tänkt i banor som: Rufus Wainwright, Dramatenakuell; Jean Michel Jarre, också gjort det förr; Led Zeppelin, upplevelsen skulle räcka 2000-talet ut; Prince, party like it's 1999; Eller varför inte Madonna, kan kombinera partyt med att hon fyller 50 (otroligt) i år.

Fast man är ju realist. Skulle bli glatt överraskad om det till slut blir Håkan Hellström som får hedersuppdraget. Även om det skulle svida lite i en urstockholmares hjärta.

Redheads

367797-121

Det skiljer 18 år mellan dessa två omslag: Interview, juni 1990, Elle UK, maj 2008.

Interview var tidningen som startades av Andy Warhol 1969 - från början en hyllning till kändisskapet, som Warhol dyrkade. Länge hade Interview det här stora formatet (275 x 360 mm) - ett drömformat för en art director.

Elle (hon på franska) är fransk så klart och har funnits sedan 1940-talet.

Och färgerna? Ja, det är svårt att misslyckas med rött, svart och vitt.

Nya dimensioner

image119

Saker man ser väldigt ofta har en förmåga att bli osynliga. Kan gå så långt som till ens partner. Ett bra exempel på detta är Abbas skiva The Album - kanske världens vanligaste tio-kronors-skiva. Har sett den så många gånger i dåligt sällskap att jag inte ser den längre. Att den håller till i lumpbackar beror på att upplagan var stor och helt enkelt sålde bra när den släpptes -77.

Men i ett helt nytt sammanhang kan en förlorad skönhet få tillbaka sin gamla lyster. Vid en LP-rensning ställde jag av en slump upp The Album på en hylla och slogs av faktumet att detta är ett mycket fint skivomslag, designat av Rune Söderqvist. Den får nog stå kvar på hyllan.

Mitt enkla råd blir således: Flytta runt på saker och föremål som du börjat tröttna på. Till och med din käresta.

Solklart Persol

image118
Jay-Z i ett par Persol

Solbrillor är skoj. Det tycks dock vara mitt öde att inte passa i solglas. Äger både Ray-Ban Wayfarers och Aviators men trivs inte riktigt i något av paren. De förstärker bara den påstådda likheten med 70-tals-förbrytaren Clark Olofsson.

Men enligt några modetidningar är det Persol-brillor som gäller i vår. Och det märket har jag aldrig testat. En klassker är det ju: Jay-Zs favorit och hade inte redan Steve McQueen en uppsättning Persol-brillor på sin tid... Måste kollas upp.

Dags att powerwalka till busshållplatsen nu.

Livsfarligt att blogga?

Läste i Metro, tror jag det var, att bloggande kan vara livsfarligt. Två personer har dött i USA av bloggstress. Superbloggaren Blondinbella med i snitt sju inlägg per dag fyllde i att "det här är en väckarklocka".

Jag tog dessa rön på yttersta allvar och tog en liten bloggpaus.

Den enda tidning jag läst i helgen är min systers In Touch. Där läste jag att blott 21-åriga Lindsay Loan känner sig gammal och tror att karriären kan vara över nu.

Jo, jag kämpar med min franska GQ också. Har tagit mig förbi annonsera och är just nu på innehållssidan.

Less isnt more

Ser en trend i att allt fler tidningar byter ner sig till ett mindre format. Senast klassikern DN På stan. Nya tidningar hänger också på trenden. Det blir automatiskt ett nerköp eftersom bilderna blir mindre och tidningskänslan försvinner. Frågar mig vad man egentligen vinner på att närma sig bokformatet. Man tjänar väl papper och vissa tryckkostnader - fast hur mycket kan det handla om?

Det nystartade samhälls- och kulturorienterade magasinet Filter har samma format som Teen Vogue. Modetidningarna var de första som började med pocketutgåvorna. Acne paper har däremot fattat grejen och snott det väl tilltagna formatet från gamla Interview. En fröjd att bläddra i.

Mobiltelefoner och annat jox som man måste släpa omkring på får gärna bli mindre men den här tidningsutvecklingen är klart deprimerande.

Kände mig trådlös

Skulle precis installera en bluetooth-enhet (mobil) på datorn och fick frågan: Vill du kommunicera? Ja, jag vill kommunicera. Fast det är väl inte jag som ska kommunicera? Det är ju datorn och mobilen. För några sekunder kände jag mig både trådlös och villrådig.

GQ hyllar Guy

367797-117

Har ju tjatat rätt många gånger om den erotiske mästerfotografen Guy Bourdin. Senast här. Nu har äntligen magasinvärlden vaknat och för första gången ser jag en feature om honom i franska GQ. Exelente. Synd att franskan inte riktigt flyter som den borde efter en termin i 7:an. Men bildspråk går ju bra det också.

Livets antagonister

De finns alltid där. Ända sedan den första ärkerivalen i sandlådan på dagis fram tills idag har de varit min följeslagare i livet genom olika skepnader. Som tur är självdör eller detroniseras antagonister med tiden, oftast. En skön känsla - men de kommer alltid tillbaka. Det kan man känna sig säker på. 

Veckans omslag #2

image116

Jamen visst är väl 80-talet på G också... Me gusta Neo 2.

Veckans omslag

image115

70-talstrend eller inte, tur att man har gamla tidningar liggandes för inspiration. 

1978 släppte The Clash sin andra platta och Björn Skifs vann melodifestivalen. Mupparna hade svensk premiär det året också. Inget dåligt år. Fast ser inte modellen lite sorgsen ut?

70-talet vid fronten

image112

Man behöver inte vara ett trendorakel för att konstatera att 70-talet har smugit sig på i klädmodet igen. Utsvänga byxor och breda kavajslag syns här och var på stan. Gubbar som köpte sitt senaste par på jeans på Tempo 1978 går plötsligt omkring och ser hippa ut.

90-tal är förstås den starkaste trenden och visst fanns det väl inslag av 70-tal även i 90-talsmodet. Så det är nog i sin ordning.

Har dock ett problem. Jag gillar inte 70-talsmode något vidare. Passar inte i utsvängda jeans till exempel. Och min planerade makeover, som vår inhouse-stylist jobbar hårt på, går inte alls i linje med 70-talet. Skulle alltså kunna bli en flopp. 

Hmm....

Lämnar in

Att lämna en tidning är att dö en smula. (Lämning betyder på tidningsspråk att lämna till tryck). Sitter och funderar på om det är dag eller natt ute och vilken årstid vi befinner oss i.

Har våren kommit än?

RSS 2.0