Typ film



Still walking (Se trailer)
Av: Hirokazu Kore-Ed
Med: Hiroshi Abe, Yui Natsukawa, Kirin Kiki, Yushio Harada, You, Shohei Tanaka m fl.
Betyg: 4

Om man inte orkar med ännu en gangsterfilm eller vill sätta sig in i Harry Potters värld; man kanske rent av inte känner sig barnslig nog, ska man se Still walking på bio i sommar.

Still walking är hundra procent japansk vardagsrealism men det betyder inte lika med tråkig. Tvärtom. Regissören Hirokazu Kore-Ed skildrar känsligt och humoristiskt en familjesammankomst som egentligen kunde utspela sig var som helst i världen.

Skälet till familjens årliga sammankomst är för att minnas den äldste sonen som gått bort för 15 år sedan. Av förklarliga skäl finns spänningar i luften och föräldrarna verkar ha haft svårt att gå vidare i livet efter sonens död. Stora livsfrågor kommer upp till ytan och de vuxna barnen, en dotter och en son, som anländer till föräldrarhemmet med sin nya fru och hennes barn, är inte helt till freds i situationen där allt kretsar kring deras bortgångne bror. Pappan är en lite butter och pensionerad läkare, mamman charmerande social men samtidigt en nyckfull kvinna.

Japaner är duktiga på den här genren. De har en fin tradition genom regissörerna Yasujiro Ozu och Mikio Naruse. Och trots att egentligen inget särskillt händer finns i filmen en stigande spänning och kittlande nerv som är imponerande. Skådespelarna imponerar också. Speciellt Yoshio Harada som pappan, den grubblande patriarken, som inte vill gå och handla möljk; för vad skulle grannarna säga om "läkaren" sågs med en helt vanlig matkasse i handen?

Hirokazu Kore-edas Still walking är en cocktail mixad med Ingmar Bergman, Ken Loach, Aki Kaurismäki och Wim Wenders kryddad med ett knippe Lars Norén på toppen. Men andra ord: Sommarens törstsläckare heter Still walking.

Kommentarer
Postat av: Blingbling

Ska se den. Tack för att du påminde =)

Sånt som har med Japan att göra är liksom aldrig tråkigt.

2009-07-26 @ 15:58:57
URL: http://blingbling.webblogg.se/
Postat av: Ester

Det låter som en bra film att sjunka ner till

och låta sjunka in.

2009-08-01 @ 22:56:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0