Bra jobb, Oddjob

I måndags sände SVT en konsert med det jazzorienterade bandet Oddjob.


Oddjob

I jazzkretsar betraktas Oddjob fortfarande som ung och ny jazz. Fast i själva verket är medlemmarna i Oddjob veteraner som figurerat på Stockholms musikscen sedan tidigt 90-tal. Det säger något om tillväxten inom svensk jazz.

Oddjob gav ut sin första skiva 2002 och är lite som ett årgångsvin. De blir bara bättre och bättre med åren. Trumpetaren Goran Kajfeš nämner i programmet gruppen Weather Report som en stor inspirationskälla. WR var ett band som förvisso bytte medlemmar ofta, men som ändå får ses som en av jazzhistoriens få verkliga supergrupper. De hade till och med en radiohit med låten Birdland.

För att nå Weather Reports och för den delen Oddjobs höjder krävs förmodligen just tid. Få grupper kan hålla sams så länge som sju år.

Det finns många motsvarande exempel inom rocken: Stones var som bäst efter sju-åtta år, U2 behövde några skivor på sig, Kraftwerk lika så. Det är tämligen enkelt att lägga av om kreatviteten gått i stå. Men kom då ihåg att man alltid måste tillbaka till ruta ett igen. Det kan gälla för annat än musik också. Bra jobb, Oddjob.

Kommentarer
Postat av: moi

inte så dumt faktiskt, inte så dumt. Förresten tror jag vi gick bakom varandra eller hur man ska säga på folkungagatan nyligen, jag sa hej mycket tyst.

2009-10-24 @ 02:19:45
URL: http://jagstryperkatten.blogspot.com
Postat av: Tom

Jaha minsann, nä inte har jag svikit Söder inte. Säg hej högre nästa gång. :)

2009-10-24 @ 21:23:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0