Veckans scoop


Hemlighetsfulla herrar, Donald Fagen och Walter Becker

Man bör sannolikt vara minst 30-någonting och hyfsat bevandrad i genren jazzpop för att ha en relation till namnet Kid Charlemagne. Namnet är en låttitel och första spåret på gruppen Steely Dans underskattade skiva The Royal Scam från 1976.

Låten tillhör Steely Dans mer funkiga alster och texten är typsik Steely Dansk, det vill säga relativt svårtolkad för alla som inte ingår i författarna Fagen och Beckers närmaste krets. En tröst kan vara att inte särskilt många har fått den äran under årens lopp.

Men av en händelse fick jag i veckan nys om att texten, som ytligt verkar handla om LSD och 60-talets San Francisco, har en verklig förebild. Kid Charlemagne heter egentligen Charlemagne Palestine och var (är?) en pianist och multikonstnär med smak för lite starkare röka som hängde med Fagen och Becker i New York i mitten av 70-talet.

För ett die-hard Steely Dan-fan (det finns många) vågar jag påstå att detta är sensationell information. Men inte nog med det. Jag kan också avslöja att denne man, Charlemagne Palestine, också medverkat i en svensk kortfilm om vår egen store skald Carl Jonas Love Almqvist.

Vi kan alltså nu lyssna på Bernard Purdies medryckande trumgroove i Kid Charlemagne med full access till de klassiska stroferna: Get along Kid Charlemagne. Get along ...

Tack D för källan.

Kommentarer
Postat av: Puma

Mycket elegant!

2009-10-12 @ 12:25:43
Postat av: lillaq

Shit! Detta måste nagelfaras :)

2009-10-13 @ 23:18:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0