Låtsasbröder på CirkusLyle Lovett har inte varit i Sverige sedan 80-talet, så därför var han säkert huvudattraktionen för många på måndagens konsert på Cirkus, där också den betydligt mer frekvente Sverigebesökaren John Hiatt framträdde.

De två tillsammans är ingen dålig combo. Lika på ett sätt, men ändå så olika. Lyle Lovett; alltid oklanderligt klädd i vit skjorta och kavaj med en soft framtoning i både sitt gitarrspel och sin sång. John Hiatt är jeanskillen med en kraftfull stämma och mer effektiv än finkänslig i hanterandet av sin stålsträngade akustiska gitarr.

På håll påminner Hiatt till utseendet lite om skådisen Steve Buscemi. Och faktiskt är de lika på ett annat sätt också: Båda är personer som inte gör så mycket väsen av sig. Buscemi är birollernas mästare. Hiatt är den suveräna låtskrivaren som aldrig slagit riktigt stort som soloartist.

Nu har åren gått och John Hiatt och Lyle Lovett kan börja summera sina musikaliska gärning, även om bägge två är aktuella med nya skivor.

Upplägget på konserten är något udda. De spelar till en början varannan låt där den andra lyssnar andaktsfullt i stolen bredvid på scenen. Mellan låtarna dricker de kaffe och småpratar, som om de befann sig hemma i soffan eller på ett café. Småpratet är dock dynamiskt och intressant att lyssna till. Två helt olika personligheter blottas och Lyle Lovett visar upp en underfundig humor som ibland verkar göra Hiatt lite vilsen, men han finner sig snabbt för att sedan ge svar på tal.

Under konsertens gång ökar intensiteten och mot slutet spelar och sjunger de tillsammans med en imponerande lyhördhet. Jag hade hoppats på att Lyle Lovett skulle ha med sig sitt storband och att även Hiatt skulle spela med sitt band. Men trots att inte så var fallet blev jag ändå inte besviken. Man får inte glömma att båda har starka rötter i singer/songwriter-traditionen och kanske rent av är som bäst med gitarren som enda sällskap.

Betyg: 4
Bästa låt: (Lovett) Fiona
Bästa låt: (Hiatt) Perfectly good guitar
Kändis i publiken: Tomas Ledin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0