Charmen räcker långt

image130

Har sett: Be kind Rewind Betyg: 4

Vill man, så skulle man kunna gå ner på djupet och som Nöjesguiden prata om Be kind rewind som en marxistisk debattfilm, eller kanske se den som besk och ytterst subtil kommentar till diskussionen om piratkopiering.

Man kan också fundera på om musikvideo-geniet Michael Gondry inte borde ta till manushjälp när han gör långfilm. Fantastiska idéer har han, men att få dem att fungera fullt ut kan inte vara helt enkelt. Det tar ett tag innan Be kind rewind kommer igång och blir så rolig som man hade hoppats på.

Men det är svårt att värja sig för Gondrys barnsliga charm, den som han levt på sedan de första videorna för franska Oui Oui i slutet av 80-talet. Jag är ett fan och ett troget fan har överseende.

I filmen, som är Gondrys femte långfilm, får Mos Def förtroendet att ta hand om en video-butik när ägaren reser bort. Hans polare, spelad av Jack Black, lyckas med bedriften att bli magnetiserad av en kraftledning och magnetismen raderar till deras stora förskräckelse ut alla VHS-banden i butiken. För inte göra stamkunderna besvikna kommer de på idén att spela in de efterfrågade filmerna på egen hand. Nöden har som bekant ingen lag. Filmerna får etiketten "sweding" och blir oväntat en megasuccé bland kunderna. Och givetvis passar lowbuget-kostymer och handkamera, som paret får hålla till godo med, Michael Gondry som handen i handsken.

Förvänta dig inte århundradets film, men väl två timmars lättsam underhållning med ett högt estetiskt värde. Kort sagt: Bli ett Gondry-fan om du inte redan är det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0