I huvudet på Bon



Att byta tidningshuvud är en stor sak. Det är bara att titta på våra dagstidningar. Tänk dig Aftonbladet eller DN med ett annat huvud. Det går nästan inte. Väl inarbetade logotyper är ett känsligt kapitel när det gäller redesign. Orsaken är den viktiga igenkänningsfaktorn.

Medvetet eller omedvetet påverkas grafiska formgivare av trender. Man vill vara uppdaterad och skapa en form som ligger i tiden. Det går alltid att göra något klassiskt, men då kan det också bli lite mossigt. Eller hänga på en tillfällig retrotrend, men då får man ta risken att bli utskrattad om några veckor.

Bon såg dagens ljus i april 2001. Då var ornamentik, starkt förknippad med stilen art nouveau, (Jugend på franska) hett och inne. Den som formgivit Bonlogan kände trenden och gjorde ett bra jobb med tidningshuvudet. Sju år senare har trenden att allt grafiskt måste smyckas ut med ornament svalnat och till och med börjat kännas ute. Det sticker förmodligen i ögonen på trendkänsliga att se en så tydligt stilinfluens på ett mode-tidningshuvud.

Så vad göra? Jo, passa på att byta när tidningen ändå ska göras om. Det är inte ovanligt att historiska stiltrender går igen i kronologisk ordning. Art nouveaun nådde sin kulmen runt 1915 och följdes av stilen Art deco, som var en sorts revolt mot Bauhaus-skolans idéer om förenkling av form och funktion. Inspirationen kom bland annat från Egypten med öppnandet av Tutankhamuns grav 1922 som en highlight.

Bons nya logga är som hämtad från en inskription på ett egyptisk gravföremål om man tänker bort neonfägerna. Kanske inte medvetet, men lika trendkänsligt som förra gången. Om Bon får leva vidare sju år till lovar jag att äta upp min sydväst om den nya logotypen fortfarande sitter kvar på huvudet. Det ska inte vara för enkelt att följa stiltrenderna.

Kommentarer
Postat av: jannica

Godmorgon allt bra med dig?

2008-09-20 @ 10:35:28
URL: http://ffashionbyme.blogg.se/
Postat av: Typ papper

Godmorgon, välkommen.

2008-09-20 @ 13:52:02
Postat av: Hanna

Jag hoppas vi får veta så att du verkligen får svara för din förutsägelse :)

2008-09-21 @ 11:14:51
URL: http://hannasplats.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0